Oprócz menu podstawowego oferujemy możliwość przygotowania przez dietetyka menu dla dzieci ze szczególnymi potrzebami żywieniowymi. Specjalistyczne diety są układane w taki sposób, aby jak najmniej różniły się od diety podstawowej. Związane jest to z psychologią żywienia, aby dziecko mające odmienną dietę nie czuło się izolowane.
Koszt całodniowego wyżywienia (śniadanie, II śniadanie, dwudaniowy obiad, podwieczorek) wynosi 13 zł
Przykładowe menu – jako drugie śniadanie dzieci zawsze dostają owoc lub warzywo
Przykładowy Jadłospis żłobkowy dla dzieci (1-12 miesięcy)
ŚNIADANIE | OBIAD PIERWSZE DANIE | DRUGIE DANIE | PODWIECZOREK | |
Poniedziałek | Ser żółty (20 g), chleb góralski(30 g), masło(3 g), papryka(10 g), herbata z owoców leśnych (200 ml) | Zupa koperkowa z ryżem (200ml) | Indyk w sosie słodko-kwaśnym(60 g), makaron pene(70 g), surówka z kapusty pekińskiej(60 g), woda mineralna (200 ml) | I -Kasza jaglana z pieczonymi jabłkami i cynamonem |
Wtorek | Filet z indyka (20 g), chleb krakowski (30 g), masło (3 g), pomidor (10g), herbata z cytryną(200 ml) | Rosół z literkami i zieloną pietruszką (200ml) | Pierś kurczaka w sosie koperkowym(60 g), ziemniaki(70 g), kalafior z masłem i bułką tartą(60 g), kompot (200 ml) | I Bułeczka drożdżowa z masłem, sok przecierowy marchew z bananem(150 ml) |
Środa | Płatki jęczmienne na mleku(150 ml), kajzerka 1/2 szt., masło (3 g), dżem truskawkowy(20 g), herbata owocowa(200 ml) | Zupa z soczewicy z ziemniakami (200ml) | Naleśniki z twarożkiem waniliowym (150 g), polewa jogurtowa z owocami leśnymi(50 g), kompot (200 ml) | I Chleb słonecznikowy z masłem, pastą jajeczną, zielonym ogórkiem(60 g), herbata malinowa (200 ml) |
Czwartek | Szynka domowa(20 g), chleb wiejski (30 g), masło (3 g), zielona sałata (5 g), kakao z mlekiem (200 ml) | Kremowa zupa z zielonego groszku z grzankami (200ml) | Rolada z szynki z warzywami(60g), kasza gryczana(70 g), sałatka z buraków z papryką (60 g), kompot (200 ml) | I Ciasto marchewkowe(60 g), herbata z cytryną(200 ml) |
Piątek | Pasztet pieczony(30 g), weka(30 g), masło(3 g), ogórek kiszony (10 g), herbata z cytryną (200 ml) | Zupa jarzynowa z zacierką (200ml) | Miruna pieczona z koperkiem (60g), ziemniaki(70 g), surówka z kapusty kiszonej(60 g), kompot (200 ml) | I Chleb razowy z masłem, twarożkiem z rzodkiewką (60 g), zielona cebulka(5 g), herbata porzeczkowa(200 ml) |
Przykładowy Jadłospis żłobkowy dla dzieci (1-12 miesięcy)
Poniedziałek ŚNIADANIE Ser żółty (20 g), chleb góralski(30 g), masło(3 g), papryka(10 g), herbata z owoców leśnych (200 ml) PIERWSZE DANIE Zupa koperkowa z ryżem (200ml) DRUGIE DANIE Indyk w sosie słodko-kwaśnym(60 g), makaron pene(70 g), surówka z kapusty pekińskiej(60 g), woda mineralna (200 ml) PODWIECZOREK I -Kasza jaglana z pieczonymi jabłkami i cynamonem |
Wtorek ŚNIADANIE Filet z indyka (20 g), chleb krakowski (30 g), masło (3 g), pomidor (10g), herbata z cytryną(200 ml) PIERWSZE DANIE Rosół z literkami i zieloną pietruszką (200ml) DRUGIE DANIE Pierś kurczaka w sosie koperkowym(60 g), ziemniaki(70 g), kalafior z masłem i bułką tartą(60 g), kompot (200 ml) PODWIECZOREK I Bułeczka drożdżowa z masłem, sok przecierowy marchew z bananem(150 ml) |
Środa ŚNIADANIE Płatki jęczmienne na mleku(150 ml), kajzerka 1/2 szt., masło (3 g), dżem truskawkowy(20 g), herbata owocowa(200 ml) PIERWSZE DANIE Zupa z soczewicy z ziemniakami (200ml) DRUGIE DANIE Naleśniki z twarożkiem waniliowym (150 g), polewa jogurtowa z owocami leśnymi(50 g), kompot (200 ml) PODWIECZOREK I Chleb słonecznikowy z masłem, pastą jajeczną, zielonym ogórkiem(60 g), herbata malinowa (200 ml) |
Czwartek ŚNIADANIE Szynka domowa(20 g), chleb wiejski (30 g), masło (3 g), zielona sałata (5 g), kakao z mlekiem (200 ml) PIERWSZE DANIE Kremowa zupa z zielonego groszku z grzankami (200ml) DRUGIE DANIE Rolada z szynki z warzywami(60g), kasza gryczana(70 g), sałatka z buraków z papryką (60 g), kompot (200 ml) PODWIECZOREK I Ciasto marchewkowe(60 g), herbata z cytryną(200 ml) |
Piątek ŚNIADANIE Pasztet pieczony(30 g), weka(30 g), masło(3 g), ogórek kiszony (10 g), herbata z cytryną (200 ml) PIERWSZE DANIE Zupa jarzynowa z zacierką (200ml) DRUGIE DANIE Miruna pieczona z koperkiem (60g), ziemniaki(70 g), surówka z kapusty kiszonej(60 g), kompot (200 ml) PODWIECZOREK I Chleb razowy z masłem, twarożkiem z rzodkiewką (60 g), zielona cebulka(5 g), herbata porzeczkowa(200 ml) |