Wyżywienie

Oprócz menu podstawowego oferujemy możliwość przygotowania przez dietetyka menu dla dzieci ze szczególnymi potrzebami żywieniowymi. Specjalistyczne diety są układane w taki sposób, aby jak najmniej różniły się od diety podstawowej. Związane jest to z psychologią żywienia, aby dziecko mające odmienną dietę nie czuło się izolowane.

Koszt całodniowego wyżywienia (śniadanie, II śniadanie, dwudaniowy obiad, podwieczorek) wynosi 13 zł

Przykładowe menu – jako drugie śniadanie dzieci zawsze dostają owoc lub warzywo

Przykładowy Jadłospis żłobkowy dla dzieci (1-12 miesięcy)

ŚNIADANIE

OBIAD

PIERWSZE DANIE

DRUGIE DANIE

PODWIECZOREK

Poniedziałek

Ser żółty (20 g), chleb góralski(30 g), masło(3 g), papryka(10 g), herbata z owoców leśnych (200 ml)

Zupa koperkowa z ryżem (200ml)

Indyk w sosie słodko-kwaśnym(60 g), makaron pene(70 g), surówka z kapusty pekińskiej(60 g), woda mineralna (200 ml)

I -Kasza jaglana z pieczonymi jabłkami i cynamonem
II-Jogurt naturalny z z suszonymi morelami i żurawiną(150 g), pieczywo chrupkie razowe(30 g)

Wtorek

Filet z indyka (20 g), chleb krakowski (30 g), masło (3 g), pomidor (10g), herbata z cytryną(200 ml)

Rosół z literkami i zieloną pietruszką (200ml)

Pierś kurczaka w sosie koperkowym(60 g), ziemniaki(70 g), kalafior z masłem i bułką tartą(60 g), kompot (200 ml)

I Bułeczka drożdżowa z masłem, sok przecierowy marchew z bananem(150 ml)
II Ptasie mleczko wiśniowe z biszkoptem (20 g)

Środa

Płatki jęczmienne na mleku(150 ml), kajzerka 1/2 szt., masło (3 g), dżem truskawkowy(20 g), herbata owocowa(200 ml)

Zupa z soczewicy z ziemniakami (200ml)

Naleśniki z twarożkiem waniliowym (150 g), polewa jogurtowa z owocami leśnymi(50 g), kompot (200 ml)

I Chleb słonecznikowy z masłem, pastą jajeczną, zielonym ogórkiem(60 g), herbata malinowa (200 ml)
II Gruszka, ciasteczka owsiane(30 g)

Czwartek

Szynka domowa(20 g), chleb wiejski (30 g), masło (3 g), zielona sałata (5 g), kakao z mlekiem (200 ml)

Kremowa zupa z zielonego groszku z grzankami (200ml)

Rolada z szynki z warzywami(60g), kasza gryczana(70 g), sałatka z buraków z papryką (60 g), kompot (200 ml)

I Ciasto marchewkowe(60 g), herbata z cytryną(200 ml)
II Kanapki z weki z masłem, szynką, serem i zielonym ogórkiem, herbata z cytryną(200 ml)

Piątek

Pasztet pieczony(30 g), weka(30 g), masło(3 g), ogórek kiszony (10 g), herbata z cytryną (200 ml)

Zupa jarzynowa z zacierką (200ml)

Miruna pieczona z koperkiem (60g), ziemniaki(70 g), surówka z kapusty kiszonej(60 g), kompot (200 ml)

I Chleb razowy z masłem, twarożkiem z rzodkiewką (60 g), zielona cebulka(5 g), herbata porzeczkowa(200 ml)
II Mix owocowy-pomarańcz z kiwi, wafel ryżowy (30 g)

Przykładowy Jadłospis żłobkowy dla dzieci (1-12 miesięcy)

Poniedziałek

ŚNIADANIE

Ser żółty (20 g), chleb góralski(30 g), masło(3 g), papryka(10 g), herbata z owoców leśnych (200 ml)

PIERWSZE DANIE

Zupa koperkowa z ryżem (200ml)

DRUGIE DANIE

Indyk w sosie słodko-kwaśnym(60 g), makaron pene(70 g), surówka z kapusty pekińskiej(60 g), woda mineralna (200 ml)

PODWIECZOREK

I -Kasza jaglana z pieczonymi jabłkami i cynamonem
II-Jogurt naturalny z z suszonymi morelami i żurawiną(150 g), pieczywo chrupkie razowe(30 g)

Wtorek

ŚNIADANIE

Filet z indyka (20 g), chleb krakowski (30 g), masło (3 g), pomidor (10g), herbata z cytryną(200 ml)

PIERWSZE DANIE

Rosół z literkami i zieloną pietruszką (200ml)

DRUGIE DANIE

Pierś kurczaka w sosie koperkowym(60 g), ziemniaki(70 g), kalafior z masłem i bułką tartą(60 g), kompot (200 ml)

PODWIECZOREK

I Bułeczka drożdżowa z masłem, sok przecierowy marchew z bananem(150 ml)
II Ptasie mleczko wiśniowe z biszkoptem (20 g)

Środa

ŚNIADANIE

Płatki jęczmienne na mleku(150 ml), kajzerka 1/2 szt., masło (3 g), dżem truskawkowy(20 g), herbata owocowa(200 ml)

PIERWSZE DANIE

Zupa z soczewicy z ziemniakami (200ml)

DRUGIE DANIE

Naleśniki z twarożkiem waniliowym (150 g), polewa jogurtowa z owocami leśnymi(50 g), kompot (200 ml)

PODWIECZOREK

I Chleb słonecznikowy z masłem, pastą jajeczną, zielonym ogórkiem(60 g), herbata malinowa (200 ml)
II Gruszka, ciasteczka owsiane(30 g)

Czwartek

ŚNIADANIE

Szynka domowa(20 g), chleb wiejski (30 g), masło (3 g), zielona sałata (5 g), kakao z mlekiem (200 ml)

PIERWSZE DANIE

Kremowa zupa z zielonego groszku z grzankami (200ml)

DRUGIE DANIE

Rolada z szynki z warzywami(60g), kasza gryczana(70 g), sałatka z buraków z papryką (60 g), kompot (200 ml)

PODWIECZOREK

I Ciasto marchewkowe(60 g), herbata z cytryną(200 ml)
II Kanapki z weki z masłem, szynką, serem i zielonym ogórkiem, herbata z cytryną(200 ml)

Piątek

ŚNIADANIE

Pasztet pieczony(30 g), weka(30 g), masło(3 g), ogórek kiszony (10 g), herbata z cytryną (200 ml)

PIERWSZE DANIE

Zupa jarzynowa z zacierką (200ml)

DRUGIE DANIE

Miruna pieczona z koperkiem (60g), ziemniaki(70 g), surówka z kapusty kiszonej(60 g), kompot (200 ml)

PODWIECZOREK

I Chleb razowy z masłem, twarożkiem z rzodkiewką (60 g), zielona cebulka(5 g), herbata porzeczkowa(200 ml)
II Mix owocowy-pomarańcz z kiwi, wafel ryżowy (30 g)